Geosonda

Storitev opravimo kvalitetno in strokovno. Tekom opravljanja naših storitev ste vabljeni, da nas obiščete na lokaciji in sami preverite naše delo in kakovost izvedbe.

Sistem geosonda izkorišča geotermalno energijo s pomočjo vertikalnega zemeljskega kolektorja, ki odvzema energijo zemlje in jo s pomočjo medija, ki kroži po njem, prenaša do toplotne črpalke. Toplotna črpalka nato ogreva ali hladi stanovanjske, poslovne ali proizvodne prostore. Cel sistem je nameščen pod zemljo, zato ne zavzema uporabnega prostora in ne kvari izgleda objekta. 

Princip delovanja geosonde izkorišča fizikalno dejstvo, da je temperatura zemlje že na globini 10 metrov konstantna (približno 10 °C) in se z globino še povečuje. Za ogrevanje dobro izolirane enodružinske stanovanjske hiše je potrebno namestiti eno sondo globine okrog 100 metrov. Sonda je narejena v obliki zanke in se polaga v predhodno izvrtano vrtino. Hladna voda s primesjo glikola nato vstopi v sondo iz toplotne črpalke in zaokroži po sistemu. V globini nato odvzame toploto zemlje in se ogreta vrne nazaj v toplotno črpalko kjer odda toploto in ohlajena zopet zaokroži po sistemu. V primeru, da z geosondo hladimo prostore v poletnem času, je proces obrnjen, krožeča voda v ogrevalnem sistemu se ohlaja na račun segrevanja zemlje.

Vgradnje geosonde

Vrtine za sistem geosonde so v splošnem globoke od 60 do 150 metrov. Cevi v njih so polietilenske, premera 33,7 mm. Znotraj ene vrtine sta po dve cevi, dovodna in odvodna, povezani v zanko. Med dvema zankama je pri vgradnji prisotna tudi injektirna cev. Skozi njo se vbrizgava snov, ki po strditvi hkrati utrjuje geosondo in povečuje toplotno prevodnost vrtine.

V povprečju je na meter geosonde mogoče pridobiti okrog 55 W energije.

Pošljite nam sporočilo

Kontakt

 

Številka: 080 72 87
Elektronska pošta: info@geotech.si
Naslov: Opekarska ulica 16, 8250 Brežice